حامی محیط زیست افغانستان

حامی محیط زیست افغانستان

حمایت از محیط زیست، حمایت از زندگی است. پس با آلوده نکردن آب، خاک، هوا، مراتع و...، علاوه بر احترام گذاشتن به محیط زیست، سلامتی خود و نسل های آینده خود را تضمین کنیم.
حامی محیط زیست افغانستان

حامی محیط زیست افغانستان

حمایت از محیط زیست، حمایت از زندگی است. پس با آلوده نکردن آب، خاک، هوا، مراتع و...، علاوه بر احترام گذاشتن به محیط زیست، سلامتی خود و نسل های آینده خود را تضمین کنیم.

عوامل موثر در آلودگی آب

عوامل موثر در آلودگی آب

عوامل موثر در آلودگی آب

آلودگی آب یکی از بزرگترین مشکلات در دنیای امروز می باشد که با پیشرفت و توسعه کشورها رابطه مستقیم دارد. به عبارت دیگر، با رشد صنعت و روی کار آمدن کارخانجات و صنایع مختلف، مواد آلی، غیر آلی، معدنی و انواع باکتری و ویروس و ذرات معلق به منابع زیرزمینی آب و آبهای سطحی وارد شده اند. با ورود این آلاینده ها به آب تغییرات در بو، رنگ و طعم منابع آبی ایجاد شده و تهدیدی بزرگ برای سلامتی محیط زیست و انسان محسوب می گردد. گروه صنعتی هفت؛ تولید کننده تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب با توجه به اهمیت آلودگی آب و تشخیص آلاینده های موجود در آب قبل از انتخاب راهکارهای تصفیه آب، در ادامه نگاهی جامع به این مسئله خواهد داشت.

آنچه در این مطلب می خوانید:

آلودگی آب چیست؟

به ورود مستقیم یا غیرمستقیم مواد شیمیایی، معدنی، بیلوژیکی و فیزیکی از فاضلاب های خانگی و صنعتی و بیمارستانی به سفره های آب زیر زمینی و آب های سطحی و ایجاد تغییر در رنگ، طعم و بو آنها اصطلاحا آلودگی آب گفته میشود. از مهم ترین عوامل آلوده کننده آبها انسان ها می باشند که با تخلیه فاضلاب های صنعتی و خانگی انواع مواد آلی، غیر آلی و معدنی و بیولوژیکی را به محیط زیست نموده و منشا عظیم بیماری های واگیردار را تولید می کنند. ورود این مواد به منابع آبی در بروز بیماری های عفونی بسیار موثر می باشد، به طوریکه آمار نشان می دهد که در کشورهای فقیر از هر 5 کودک، یک نفر قبل از 5 سالگی بخاطر مصرف آبهای آلوده میمیرد. لذا روش و تجهیزات مختلفی در حوزه تصفیه فاضلاب و آب ارائه شده که هر یک نقش مهمی در کاهش اثرات این آلاینده ها خوهند داشت.

آلاینده های آب

منابع آلودگی آب (چه چیزهایی آب را آلوده میکند؟)

از مهم ترین مباحث در حوزه تصفیه آب، دسته بندی آلاینده ها بر اساس فاکتورهای مختلف می باشد و مطالعات روی هر گروه از آلاینده ها انجام شده و تجهیزات طراحی و تولید میشوند. در پاسخ به این سوال که چه چیزهایی آب را آلوده می کند؟ می توان منابع آلودگی آب را در گروه های زیر تقسیم بندی کرد:

منابع آلودگی نقطه ای

به کلیه آلاینده هایی که از یک نقطه معین و مشخص وارد زمین میشوند، اصطلاحا منابع آلودگی نقطه ای گفته میشود. به عبارت دیگر، منشا و منبع آلاینده ای که وارد زمین میشود مشخص است؛ مانند پساب کارخانجات و کارگاه های صنعتی! با توجه به اینکه منبع این گروه از آلاینده های آب مشخص است، در نتیجه راحت تر می توان مطالعات و آزمایشات را روی آنها انجام داده و راهکارهایی برای تصفیه آنها ارائه نمود.

منابع آلودگی غیر نقطه ای

به آلاینده هایی که از مکان های مختلف حرکت نموده و به هم پیوسته و در نهایت وارد محیط زیست، دریا، دریاچه و رودخانه ها میشوند، منابع آلودگی غیرنقطه ای آب گفته مشود. این گروه از منابع آلاینده مشخص و معین نبوده و کنترل آنها سخت می باشد. از جمله منابع آلودگی آب غیرنقطه ای می توان به آب های عبوری از مزارع کشاورزی، باغات، آبهای روان شهری و آبهای عبوری از معادن اشاره نمود.

آلودگی آب های زیر زمینی

مواد آلاینده تولید شده در محیط های صنعتی، خانگی و غیره پس از ورود به طبیعت ممکن است سفره های آب زیرزمینی را نشانه بگیرند. به عنوان مثال، مواد معدنی مختلف، ذرات رادیواکتیو و همچنین فاضلاب های خانگی و شهری به مرور وارد سفره های آب زیر زمینی شده و تاثیر نامطلوبی در طبیعت ایجاد خواهند کرد.

آلودگی آب های سطحی

برخی از منابع آلودگی آب ها مستقیما وارد آب های سطحی شده و باعث شیوه بیماری های واگیردار و رشد جلبک و میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی می گردند. از جمله این آلاینده ها می توان به ورود انواع حشره کش ها، کودهای شیمیایی، شوینده ها، فاضلاب های بیمارستانی و صنعتی اشاره نمود.

منابع آلاینده آب

انواع آلاینده های آب

در گروه بندی دیگر می توان موادی که منجر به آلوده شدن آب می گردند را به چهار نوع شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی و حرارتی تقسیم بندی نمود. هر یک از این منابع آلوده کننده آب دارای زیر دسته های متعددی هستند که اثرات آنها بر طبیعت یک تهدید جدی به شمار می رود که عبارتند از:

آلاینده های شیمیایی

از خطرناک ترین آلاینده های آب می توان به مواد شیمیایی مختلف اشاره نمود که با ورود به طبیعت و انجام واکنش های متعدد با سایر مواد در نهایت تاثیر نامطلوبی را به همراه خواهند داشت. در جوامع صنعتی و پیشرفته بیشترین مقدار آلاینده ها در گروه آلاینده های شیمیایی قرار دارد که دلیل اصلی آن، وجود تعداد زیاد کارخانجات صنعتی می باشد. مهم ترین آلاینده های شیمیایی عبارتند از:

  • فاضلاب کارخانجات
  • باران های اسیدی
  • کودهای شیمیایی و حشره کش
  • فلزات سنگین از قبیل آهن، مس، کادمیوم، سرب، کروم، نیکل و …
  • مواد شوینده خانگی و صنعتی
  • ضایعات رادیواکتیوی
  • پالایشگاه ها و پمپ بنزین
  • داروسازی

با توجه به نوع محصولات تولید شده در کارخانجات، مواد آلی و غیر آلی و شیمیایی متعددی از طریق پساب های صنعتی به منابع آب زیرزمینی وارد میشوند. از خطرناک ترین آنها می توان به فاضلاب داروسازی ها، مواد رادیواکتیوی و مواد نفتی حاصل از فعالیت پالایشگاه ها یا ترکیدگی لوله های انتقال مواد نفتی و بنزین اشاره نمود.

آلاینده های بیولوژیکی

برخی از مواد آلاینده که به روش های مختلف وارد طبیعت میشوند، شرایط را برای رشد باکتری ها فراهم می کنند و منجر به فعالیت های بیولوژیکی می گردند از قبیل:

  • فاضلاب بیمارستانی و مراکز درمانی
  • آلودگی آب با فاضلاب کشتارگاه ها
  • فاضلاب خانگی

از مهم ترین موادی آلاینده که از طریق فاضلاب انسانی و دام ها وارد طبیعت و محیط زیست می گردد، نیترات و باکتری ها می باشند. لازم به ذکر است که باکتری های انتقال یافته از طریق فاضلاب کشتارگاه ها، بیمارستان ها و فاضلاب های خانگی و دامداری ها به شدت بر سلامت انسان اثر منفی ایجاد می کند. به طوریکه تهدید جدی برای سلامت بیماران مبتلا به سرطان و ایدز که از سیستم ایمنی ضعیف تری برخوردار هستند، به شمار می رود. علاوه براین، حجم بسیار بالا پاتوژن ها در فاضلاب های بیمارستانی و مراکز درمانی و کشتارگاه ها از دیگر مواردی می باشند که می توان آنها را از مهم ترین منابع آلودگی آب در نظر گرفت. به همین خاطر، استفاده از سیستم های تصفیه فاضلاب کشتارگاه ها و بیمارستان ها کاملا ضروری و الزامی می باشد.

آلاینده های فیزیکی آب

علاوه بر موارد فوق، حجم زیادی از آلاینده های فیزیکی نیز به روش های مختلف وارد دریا، درایچه ها و منابع آبی شده و به مرور منجر به تغییرات در آب آنها خواهند شد. به عنوان مثال ورود تکه های مواد غذایی، زباله ها، بطری های پلاستیکی، تکه های پارچه و شاخ و برگ و شن و ماسه و سنگریزه همگی از آلاینده های فیزیکی آب محسوب میشوند.

آلاینده های حرارتی

افزایش دما در آب منجر به کاهش اکسیژن محلول در آن شده و این مسئله می تواند به طور مستقیم کیفیت آن را کاهش می دهد. به همین خاطر می توان هرگونه افزایش دمای آب در صنایع مختلف را نوعی آلاینده برای آن تلقی نمود. به عنوان مثال، نیروگاه های برق و کارخانجات و کارگاه های تولیدی و صنعتی که از آب به عنوان خنک کننده استفاده می کنند، از جمله گزینه هایی هستند که به این روش منجر به افزایش آلودگی آب می گردند.

اثرات مخرب آلودگی آب

تغییر در طعم، بو و رنگ آب اصلی ترین اثر ورود مواد آلاینده به منابع آبی می باشد، اما وجود این مواد تاثیرات مخرب زیادی بر سلامت انسان و طبیعت ایجاد می کند که برخی از آنها عبارتند از:

  • شیوع بیماری های واگیردار و عفونی بخاطر ورود پساب های بیمارستانی
  • ورود فلزات سنگین سرطان زا به منابع آبی
  • ازدیاد ابتلا به سرطان بخاطر ورود مواد رادیواکتیو به منابع آب زیرزمینی
  • بروز مشکلات تنفسی برای موجودات
  • ایجاد مسمومیت بخاطر ورود مواد غیرآلی به آب
  • برهم زدن تعادل زیستی در اثر رسوب مواد معلق در آب و از بین رفتن محل تخم گذاری ماهی ها

اثرات مخرب آلودگی آب

راه های جلوگیری و کاهش آلودگی آب

راهکارهای متعددی برای پیشگیری و کاهش آلودگی آب ارائه شده و هر یک تا حدودی توانسته اند موفق عمل کنند. در حالت کلی بهترین راهکار این است که قبل از ورود مواد آلاینده به منابع آبی، نسبت به تصفیه آن و حذف مواد ذائد جلوگیری شود. با توجه به نوع مواد آلاینده موجود در فاضلاب ها می توان از تجهیزات متعددی استفاده نمود از قبیل:

طراحی، تولید و ساخت تجهیزات تصفیه آب

گروه صنعتی هفت با بهره مندی از مهندسین و تکنسین های حرفه ای و با تجربه در حوزه تولید تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب، موفق به طراحی و تولید تجهیزات مختلف در این زمینه شده است. این مجموعه بیش از 30 سال سابقه فعالیت داشته و موفق به اجرای پروژه های عظیم داخلی و خارجی و تولید تجهیزات متعدد گردیده است. برای اطلاع از ویژگی های هر یک از محصولات گروه صنعتی هفت، کارشناسان ما از طریق راه های ارتباطی زیر آماده ارائه مشاوره رایگان می باشند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد